Wednesday, January 20, 2010

Misteri Bomoh Hitam

Salam KC,

Saya dahulu menetap sementara di kawasan utara dari tanah seberang iaitu di Kedah. Di sini saya ingin menceritakan sebuah kisah benar datangnya dari pakcik angkat saya. Kira-kira 10 tahun lalu, pakcik angkat saya datang ke rumah Pak Rani untuk memintanya mengubati penyakit anaknya yang terkena ilmu hitam.

Siti (bukan nama sebenar) merupakah anak pakcik angkat yang sulung. Pada mulanya Pakcik agak keberatan kerana inilah kali pertama dia berhadapan dengan situasi yang sedemikian. Penyakit yang terkenaSiti sememangnya sukar untuk diubati. Kata Pak Rani setakat nak tengok-tengok tu bolehlah dan segala ikhtiar dan usaha itu segala-galanya bergantung kepada kehendak dan izin Allah.

Apabila Pak Cu memasuki rumah Pak Lah, matanya terus terpandang kepada sekujur tubuh yang terletak di tengah-tengah ruang tamu. “MasyaAllah…” Rasa sayu dan terkejutnya bukan kepalang. Ita yang terkenal dengan kecantikannya boleh berubah dengan sebegitu rupa. Kecantikannya telah berubah menjadi wajah yang pucat lesi. Matanya menjadi bulat, lengannya menjadi terlalu kecil sebesar buluh runcing. Beliau hanya mampu mengerang kesakitan. Namun apa yang lebih menyedihkan lagi apabila Pak Sani memasuki rumah pakcik angkat, dia menyaksikan perut Siti yang lebar sebesar tempayan. Perutnya itu semakin membesar sehingga tidak mampu lagi ditampung oleh badannya yang sekecil itu. Siang dan malam hanya mendengar rintihan kesakitan..

Dipercayai Siti pernah menolak cinta seorang pemuda kerana pemuda itu khabarnya seorang pengedar dadah. Pemuda itu merasa kelakiannya tercabar lalu menyimpan dendam apatah lagi bila mendengar Siti telah bertunang dengan seorang pemuda yang selama ini menjadi musuhnya. Namun bagi Pak Rani yang tinggi ilmunya, dari kali pertama dia memandang tubuh Siti, dia sudah tahu sememangnya Siti telah terkena ilmu hitam. “Memang sah Siti terkena ilmu ‘Lubang Jarum’. Ilmu ini selalunya datang dari bomoh-bomoh Siam bagi mereka yang inginmelaksanakan niat jahat.

Pak Rani berpendapat, penyakit Siti itu bukan sembarangan kerana daripada wajahnya yang pucat dan badannya yang kurus kering itu terjadi akibat daripada semua darah telah berkumpul di bahagian perut. Jika tidak berhati-hati boleh mengancam nyawa. Atas dasar simpati dan perikemanusiaan, Pak Rani terpaksa berkorban masa dan tenaga untuk mengubati Siti kerana ia memerlukan proses yang agak rumit. Usaha Pak Rani ialah membaca surah Yassin sebanyak 3 kali setiap malam selama 3 malam berturut-turut.

Dalam proses Pak Rani membaca ayat-ayat tersebut, banyak kejadian aneh telah berlaku pada Siti. Siti meracau-racau mengatakan Pak Rani ingin membunuhnya namun Pak Rani tidak menghiraukan kata-kata Siti itu. Setelah membaca Yassin selesai, ia dihembuskan ke dalam air dan kemudian air Yassin itu disapukan pada celah ibu jari Siti. Pada masa sama Siti meraung sekuat hati.

Untuk malam berikutnya, Pak Rani membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali iaitu sebanyak bilangannya selama 3 malam berturut-turut. Ayat-ayat tersebut dibaca dengan tertib mengikut tajwid yang betul. Dalam proses itu, Siti meraung-raung, matanya bertukar menjadi merah dengan urat-urat kelihatan merekah. Ketika air surah Yassin disapukan di kepalanya, rambut kelihatan gugur sehingga kulit kepalanya jelas kelihatan. Sukar untuk dibayangkan betapa dahsyatnya penderitaan yang dialami oleh Siti. Pak Rani masih meneruskan usahanya selama 3 malam.

Setelah sampai di rumah pakcik angkat, dia mendapati keadaan Siti semakin serius dan teruk. Pada malam itu, usahanya agak berlainan sedikit di mana dia terpaksa menggunakan kemenyan, kapas dan buluh runcing yang dikerat bukunya. Ketika Ayat Kursi dibaca sebanyak 120 kali, Siti bangun dan meronta-ronta mengamuk dan ingin mencekik semua orang yang ada pada malam itu. Keadaan rumah menjadi kelam-kabut. Pak Rani segera mengambil air surah Yassin lalu disimbah kepada Siti, barulah dia rebah kembali kepada asalnya. Namun selepas itu, Siti kembali mengamuk dan mengigit lengannya sehingga beberapa bahagian lengan terkoyak. Setelah selesai membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali, Pak Rani melakukan ikhtiarnya yang terakhir.

Pak Rani mengambil kapas yang dibasahkan dengan air surah Yassin dan dikepal sambil membaca ayat-ayat penyembuh. Kapas tersebut digumpal sehingga menjadi bulat dan kemudian disumbat pada hujung pangkal buluh. Pak Rani mencurahkan air surah Yassin perlahan-lahan ke dalam buluh tersebut sehingga penuh. Dia membakar kemenyan dan mengasap buluh tadi sambil membaca ayat penyembuh. Siti semakin kuat meronta-ronta dan ketika itu atap rumah yang terletak setentang dengan tempat baring Siti tercabut dan terpelanting tiba-tiba.

Pak Rani tahu yang merempuh atap tersebut ialah sejenis makhluk halus yang digunakan bagi melaksanakan niat jahat tersebut. Pak Rani nampak seekor beruk besar dan bertaring panjang sedang merempuh atap sehingga tercabut. Wajah Siti kelihatan berubah dan dia sudah mampu menyebut dan memanggil ayah dan ibunya.

Segera Pak Rani memanggil pakcik angkat saya untuk menyatakan sesuatu. Bagi Pak Rani, apa yang perlu sekarang ini ialah berserah dan berdoa sahaja kepada Allah agar Ita dipanjangkan umur. Ini memandangkan penyakit Ita sudah amat kritikal. Setelah mendapat keizinan pakcik angkat, Pak Rani meneruskan ikhtiarnya. Dia mengambil buluh runcing tadi lalu ditiup sambil membaca ayat-ayat suci. Seketika kemudian kapas yang ada pada hujung buluh runcing tadi tercabut dan terjatuh bersama air surah Yassin.

Di saat itu, Siti meraung kesakitan dan darah mengalir keluar dari kemaluannya. Darah hitam pekat busuk itu bercampur dengan ulat-ulat yang cukup meloyakan. Ia terlalu banyak sehingga memenuhi ruang tamu. Pak cik angkat saya mengajar Siti supaya mengucap dan ingat kepada Allah. Seketika kemudian, Siti menghembuskan nafasnya yang terakhir. Seluruh isi rumah ketika itu meratap hiba dengan pemergian Siti yang sungguh menyedihkan itu. Ayam dan itik di bawah rumah habis mati bergelimpangan pada keesokkan harinya disebabkan termakan ulat beracun yang keluar bersama darah Siti malam itu. Siti telah selamat dikebumikan dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh nya.

Menurut Pak Rani, mereka yang mengamalkan ilmu ‘Lubang Jarum’ ini telah melakukan perkara yang paling terkutuk iaitu mengambil surah Yassin dan mengelap najis padanya setiap kali membuang air besar selama 7 hari berturut-turut. Satu lagi benda yang digunakan ialahmendapatkan tuala wanita yang masih terdapat darah haid. Surah Yassin yang disapu dengan najis tadi dibakar dan disapukan pada tuala wanita tersebut. Kemudian kedua bahan tadi diberikan kepada bomoh untuk dijampi dan dipuja.

Sekian..

Yang benar,

Puteri Kayangan...

TERIMA KASIH PUTERI KAYANGAN!!!

No comments: